Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką (z wodą gazowaną) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy 5 jajek i dodajemy cukier i cukier waniliowy-ucieramy na jasną puszystą masę.
Dodajemy 3 szkl mąki pszennej tortowej, proszek do pieczenia,olej oraz gazowaną wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao-miksujemy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne łyżką.
***może Wam się wydawać, że ciasta jest mało, ale ono pięknie rośnie w pieczeniu, także ilość jest odpowiednia :)
Na tak przygotowane ciasto wykładamy jagody wymieszane z łyżką mąki pszennej.
***jagody mieszamy z mąką by nie zatopiły się w cieście w czasie pieczenia. Ja użyłam mrożonych jagód, można użyć świeżych.
W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i dodajemy mąkę do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto.
Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut-grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Ciasto studzimy i gotowe.
Jest na prawdę pyszne, ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość.
Jest pulchniutkie i na prawdę łatwe. Bardzo polecam i życzę smacznego.
Porady
do ciasta możemy użyć również innych owoców, np porzeczek, malin
Komentarze