szybkie gołąbki bez zawijania

4.5 (149 ocen)

W smaku bardzo podobne do gołąbków, i stąd ich nazwa, robi się je szybko i sporo wychodzi z tych proporcji (mi wyszło 9 dużych) Pyszne są polecam!!!

Składniki:

  • 0,5kg mielonego mięsa
    duża kapusta pekińska
    3 jajka
    1 szkl. kaszy manny
    sól, pieprz, papryka w proszku
    mały koncentrat pomidorowy
    1-2 łyżeczki cukru
    2 ząbki czosnku
    przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Szybkie gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka więdnie i w całości łączy się z mięsem,)
  • 2. do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, pieprz, sól. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy) dodajemy posiekany czosnek.
  • 3. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy paprykę, cukier i dusimy około 30 minut. W razie potrzeby można dolać wody.
  • 4. Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko śmietaną, ale ja jeszcze tak nie robiłam..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować