Proste, szybkie ciasto z rabarbarem.
Do mojego ciasta wybrałam mąkę owsianą pełnoziarnistą.
Dobrze wychodzi z orkiszową, pszenna, gryczaną i ryżową pełnoziarnistą.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
3 - 4 szt rabarbaru
4 jaja od zielononóżki
1/2 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego
2, 5 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki wanilii w proszku
2 łyżki kakao lub karobu
olej rzepakowy 1/2 szklanki
migdały w płatkach
puder z ksylitolu lub zwykły cukier puder
listki melisy
syrop z agawy do polania przed podaniem lub płynnego miodu np. z akacji
Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obierz, umyj i potnij w dowolne kawałki np. 5 cm słupki. Odstaw na bok.
Jajka ( nie z lodówki) ubijamy z ksylitolem lub cukrem, dodajemy przesianą wybraną mąkę, mieloną wanilię, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlewamy olej i chwilę mieszamy jeszcze mikserem.
Przelewamy do foremki lub tortownicy wysmarowanej olejem. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy w 190 stopniach przez 45-50 minut.
Kiedy ostygnie posypujemy płatkami i polewamy syropem z agawy.
Wspaniale smakuje z melisą.
Komentarze