Ośnieżony wieżowiec sernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dwa garnki tak aby jeden mieścił się w drugim.
Do większego wlewamy wodę - stawiamy na palnik. Do mniejszego dajemy ser,
jajka, cukier, cukier waniliowy, masło/margarynę - wkładamy do większego
garnka i gotujemy w kąpieli wodnej ciągle mieszając aż się zagotuje masa.
2.Do gotującej się masy serowej wlewamy proszek budyniowy
i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 szklance mleka.
Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy.
3.Odstawiamy z palnika i dodajemy sok z połówki cytryny, dokładnie mieszamy.
4.Formę o wymiarach 27x14x7cm wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć na dno
warstwę herbatników, smarujemy gorącą masą sernikową i tak na przemian
(ja dałam 6 warstw herbatników).
5.Ostatnią warstwę pozostawiamy wyłożoną herbatnikami (bez kremu).
Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia,
następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc.
6.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Komentarze