Ciasto z malinami i kruszonką

4.49 (159 ocen)

  • 60 min

Najlepsze ciasto z owocami jakie do tej pory jadłam. Słodko kwaśne, kruszonka rozpływa się w ustach, naprawdę smaczne!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki pszennej
    200 g jogurtu naturalnego
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    150 ml roztopionego masła
    200 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 jajka

    Kruszonka:

    100g cukru
    180g mąki
    100g zimnego masło

    Dodatkowo:
    600g malin
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W jednej misce wymieszać roztopione, ostudzone masło, jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać dokładnie.
    Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i przesypać do mokrych składników, połączyć składniki (nie za długo!).
    Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Na cieście poukładać maliny.


    Kruszonka:
    Do miseczki wsypać mąkę, cukier i zimne pokrojone masło. Palcami rozetrzeć, aż składniki się połączą i powstaną grudki czyli kruszonka. Ciasto obsypać kruszonką.
    Piec w 180st przez 45min.

Porady

Do ciasta można użyć różnych owoców, dla mnie jednak maliny pasują najbardziej. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w piekarniku na 10min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować