Ciasto kryzysowe - w domu jest, co jest, na szczęście jest jabłko. I resztka kefiru... Pozostałe składniki są zawsze. Powstało pyszne ciasto - mało słodkie, ale zawsze można dosłodzić posypując grubą warstwą cukru pudru.
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
3/4 szklanki* kefiru
1 jajko
1 szklanka* mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki sody
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 duże jabłko
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
* szklanka o pojemności 250 ml
Szybkie ciasto z jabłkiem na kefirze - bez ucierania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne, dzielimy na 8 cząstek, które kroimy w cienkie plasterki.
2.Kefir, jajko i olej mieszamy trzepaczką rózgową. Dodajemy mąkę, sól, cukier i sodę, dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone jabłko. Mieszamy.
3.Foremkę typu comber (o półokrągłym dnie) o wymiarach 25 x 11 cm smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy 35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
4.Przestudzone ciasto przekładamy na półmisek, kroimy w trójkąty lub grubsze plastry. Oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze