Szybkie ciasto z jabłkiem na kefirze - bez ucierania

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto kryzysowe - w domu jest, co jest, na szczęście jest jabłko. I resztka kefiru... Pozostałe składniki są zawsze. Powstało pyszne ciasto - mało słodkie, ale zawsze można dosłodzić posypując grubą warstwą cukru pudru.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki* kefiru
    1 jajko
    1 szklanka* mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki sody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    1 duże jabłko
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania
    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Szybkie ciasto z jabłkiem na kefirze - bez ucierania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne, dzielimy na 8 cząstek, które kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Kefir, jajko i olej mieszamy trzepaczką rózgową. Dodajemy mąkę, sól, cukier i sodę, dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone jabłko. Mieszamy.
  • 3. Foremkę typu comber (o półokrągłym dnie) o wymiarach 25 x 11 cm smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy 35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
  • 4. Przestudzone ciasto przekładamy na półmisek, kroimy w trójkąty lub grubsze plastry. Oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować