Szybkie ciasto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C do zrumienienia ciasta.
2.Nadzienie:
Dynie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewając trochę wody, aby się nie przypaliła. Smażymy ją dodając cukier aż do chwili rozgotowania dyni. Po zestawieniu z piecyka dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3.Następnie stygnącą masę dyniową wykładamy na ostygnięte ciasto. Placek gotowy.
Porady
Zamiast tej galaretki można dodać również o innym smaku lub żelatynę i dosypać cukier waniliowy, jak kto lubi i czym dysponuje w domu.
Komentarze