Szybkie ciasto kakowe z polewą i orzechami włoskimi Bakalland

4.5 (162 ocen)

  • 10 min

Dziś przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto kakowe. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne, mocno czekoladowe i świetnie wyrasta pomimo tego, że nie ubija się w nim jajek na pianę. Od osób które próbowały to ciasto, dostało same pochwały.

  • 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •4 łyżki kakao
    •1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
    •200 g cukru
    •1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    •szczypta soli
    •3 jajka
    •180 ml oleju
    •220 ml jogurtu greckiego
    Dodatkowo:
    •100 g czekolady deserowej (można dać pół na pół z mleczną lub gorzką)
    •garść orzechów włoskich Bakalland
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto kakowe z polewą i orzechami włoskimi bakalland - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C (grzanie góra-dół). Suche składniki przesiewamy do jednej miski. Do drugiej miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy do połączenia składników.
  • 2. Keksówkę o wymiarach 11x35 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i równamy. Pieczemy przez około 40-45 minut.
  • 3. Orzechy siekamy (nie musi myć drobno). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

Porady

Orzechy włoskie można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi, nerkowca lub zamienić na

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować