Szybkie ciasto dyniowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

To będzie moje must have każdego dyniowego sezonu! Ciasto dyniowe z orzechami jest naprawdę przepyszne oraz wilgotne w środku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 13 x 23 cm)
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru/ksylitolu (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki startej dyni (*)
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem.
    Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu dynię i drobno posikane orzechy.
    Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
    Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
    (Ja użyłam polewy czekoladowej.)

Porady

(*) Dynia powinna być starta na średnich oczkach tarki. Dynię luźno odmierzyć szklankami, a następnie delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.

Komentarze

Podobne przepisy