Szybkie ciasto

4.5 (180 ocen)

  • 50 min

Do kawki czy herbatki...

  • 50 min

Składniki:

  • czekolada 1 tabliczka
    powidła
    poncz do nasączenia
    wiórki kokosowe
    rodzynki

    ciasto

    jajko 4 szt
    mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
    mąka ziemniaczana 1 kopiasta łyżka
    woda 2-3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na krem

    mleko 1/2 litra
    budyń waniliowy 1 op
    mąka pszenna 2 łyżki
    cukier 4 łyżki
    masło albo margaryna 1 kostka (0,25 dag)


Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Powidła

Szybkie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Ubijając dodawać cukier, żółtka i wodę.
    Wmieszać mąkę.

    Ciasto wyłożyć na przygotowaną dużą blaszkę i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
    Ciasto wystudzić, nasączyć ponczem i posmarować powidłami.

    Czekoladę drobno pokroić, rodzynki troszkę namoczyć.
    Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki i cukru.
    Wystudzić i zmiksować z margaryną albo masłem.
    Dodać czekoladę i rodzynki. Wymieszać.

    Wyłożyć masę na ciasto i wyrównać. Obsypać wiórkami kokosowymi.
    Wymiary blaszki24/38 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować