Szybkie carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowuję garnek wody, do wrzącej osolonej wody wkładam tyle makaronu na ile mam ochotę, gotuję od 9 do 11 minut, potem odcedzam w durszlaku, polewam zimną wodą z kranu by makaron się nie skleił, odkładam makaron na bok.
2.Na patelni rozpuszczam odrobinę masła, wrzucam na nie kostki boczku (ja kupiłem boczek już pokrojony w drobną kostkę, ale jak u Kogoś w sklepie nie ma takowego, to zwykły, wędzony boczek trzeba wcześniej pokroić ostrym nożem w kostkę), podsmażamy boczek na skwarki.
3.Makaron dokładnie odcedzony przekładamy na patelnię do skwarek i podsmażamy 5-6 minut, mieszając z boczkiem.
4.Przygotowujemy sos (najlepiej przygotować go wcześniej), 3 jajka mieszamy w misce z 4 stołowymi łyżkami jogurtu naturalnego, lub, jogurtu greckiego, lub zwykłej śmietany (ja użyłem kombinacji jogurtów greckiego i naturalnego), ścieramy na tarce ser żółty, solimy do smaku, wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
5.Wylewamy na patelnię z makaronem i skwarkami sos jajeczno, serowo, jogurtowy, i gotujemy przez 2 minuty cały czas intensywnie mieszając by sos się nie zważył...
6.Można podawać w głębokim talerzu, jeśli ktoś ma parmezan (ale może też być zwykły żółty ser) to zetrzeć małą szczyptę na drobnych oczkach tarki do sera i posypać wierzch potrawy... Ponieważ jest to typowo Włoska potrawa najlepiej popijać kieliszkiem białego wytrawnego wina... Smacznego!
Komentarze