Wypieczone z mąki pełnoziarnistej idealnie komponują się ze słodkimi ale też słonymi dodatkami, a najlepsze są ciepłe z masełkiem. Idealne na szybkie śniadanie.
20 min
Składniki:
220 g mąki pszennej razowej 1850
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki siemienia lnianego
5 łyżek otrąb pszennych ( możecie zastąpić zarodkami lub płatkami owsianymi)
1 duże jajo
100 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka soli
łyżka cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Szybkie bułeczki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piec nastawić na 210 stopni, góra dół z termoobiegiem. Blachę wysypać mąką.
Wymieszać sypkie składniki ( prócz sody). Dodać ziarna.
Jajo wymieszać z mlekiem, octem,sodą i jogurtem. Dolać do suchych. Wymieszać ciasto. Przełożyć na blat, uformować koło , pociąć je na 8 części i ułożyć na blasze lub jak ja w tortownicy.
Piec od 15 minut.
Komentarze