Szybkie bułeczki z dynią

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wypieczone z mąki pełnoziarnistej idealnie komponują się ze słodkimi ale też słonymi dodatkami, a najlepsze są ciepłe z masełkiem. Idealne na szybkie śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej razowej 1850
    1/2 szklanki pestek dyni
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    5 łyżek otrąb pszennych ( możecie zastąpić zarodkami lub płatkami owsianymi)
    1 duże jajo
    100 ml mleka
    100 ml jogurtu naturalnego
    płaska łyżeczka soli
    łyżka cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

Szybkie bułeczki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piec nastawić na 210 stopni, góra dół z termoobiegiem. Blachę wysypać mąką.
    Wymieszać sypkie składniki ( prócz sody). Dodać ziarna.
    Jajo wymieszać z mlekiem, octem,sodą i jogurtem. Dolać do suchych. Wymieszać ciasto. Przełożyć na blat, uformować koło , pociąć je na 8 części i ułożyć na blasze lub jak ja w tortownicy.
    Piec od 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy