Szybkie bułeczki drożdżowe z cukrem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodaję cukier, drożdże rozrabiam, wlewam do misy miksera na mąkę. Dodaję sól, stopione przestudzone masło, wyrabiam ciasto. Robię kulki, kładę na płaską blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowuje trochę odstępu bo gdyż jeszcze urosną. Przetrzymuję ciasto w ciepłym miejscu, przykrywam ścierką. Następnie po urośnięciu (ok. 30 min- 1 godzina), smaruję wierzch stopionym masłem, posypuję cukrem pomieszanym z cynamonem. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni góra-dół na ok. 20-30 min. Do ładnego zarumienienia. U mnie wyszły 2 blaszki bułeczek ok. 25 sztuk. Część z nich można po upieczeniu zamrozić i odmrażać w mikrofali, są super świeże, ciepłe i smaczne.
Komentarze