Szybkie bułeczki drożdżowe z cukrem i cynamonem

4.6 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Szybkie bułeczki drożdżowe z cukrem i cynamonem

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 2 szklanki ciepłego mleka,
    - 1 kg mąki,
    - 1 kostka drożdży (100g),
    - 1 łyżeczka soli,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - 1 kostka masła,
    - cukier brązowy i cynamon (na wierzch),
    - odrobina stopionego masła (na wierzch do posmarowania).
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Szybkie bułeczki drożdżowe z cukrem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodaję cukier, drożdże rozrabiam, wlewam do misy miksera na mąkę. Dodaję sól, stopione przestudzone masło, wyrabiam ciasto. Robię kulki, kładę na płaską blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowuje trochę odstępu bo gdyż jeszcze urosną. Przetrzymuję ciasto w ciepłym miejscu, przykrywam ścierką. Następnie po urośnięciu (ok. 30 min- 1 godzina), smaruję wierzch stopionym masłem, posypuję cukrem pomieszanym z cynamonem. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni góra-dół na ok. 20-30 min. Do ładnego zarumienienia. U mnie wyszły 2 blaszki bułeczek ok. 25 sztuk. Część z nich można po upieczeniu zamrozić i odmrażać w mikrofali, są super świeże, ciepłe i smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować