SZYBKI UCIERANIEC WIDELCEM Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ

4.49 (178 ocen)

Ten przepis dostałam od mamy, a mama od znajomej z pracy.Ciasto, które zrobi każdy bez użycia miksera, potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    jaja 3 szt.
    śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl.
    cukier 1 szkl.
    mąka 3 szkl.
    olej 3/4 szkl.
    proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości)
    Kruszonka:
    smalec 1 łyżka
    margaryna 1 łyżka
    cukier 3 łyżki
    mąka 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Bezy

Szybki ucieraniec widelcem z gruszkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto.
    Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.
    Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na ok. 50 min.

Porady

Do ciasta można użyć różnych owoców sezonowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować