Szybki tort z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO;
5 białek ubić z 3/4 szkl.cukru,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia.Do ubitych na sztywną pianę białek dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika i piec 30 min.w temperaturze 180 stopni.W tym czasie przygotować galaretkę.
Przełożenie;
3 galaretki rozpuścić w 1litrze płynu/sok lub woda/ostudzić .Dodać owoce wg.uznania.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić nitką na 2 części posypać 1 łyżką cukru pudru i wylać galaretkę z owocami, przykryć 2 częścią.Cały tort ozdobić bitą śmietaną .
Porady
Do ubitej śmietany dodać cukier puder celem uzyskania sztywności.SMACZNEGO.
Komentarze