Szybki torcik z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jestem zwolenniczką ciasta francuskiego i co raz wymyślam przepisy z tym ciastem. Tym razem jest to przepyszny torcik z ciasta francuskiego, który robi się naprawdę szybko. Gorąco polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
    2 bite śmietany w proszku typu "Śnieżka"
    1 słoik dżemu kwaskowego np. z czarnej porzeczki
    2 łyżeczki żelatyny
    1 i 1/2 szklanki mleka
    cukier puder do posypania

Szybki torcik z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozmroź i upiecz 3 blaty na złoty kolor, w piekarniku, w temperaturze ok. 200 stopni.
  • 2. W międzyczasie ubij mikserem na najwyższych obrotach 2 śnieżki z jedną szklanką zimnego mleka. Żelatynę namocz w 2 łyżkach mleku po czym rozpuść ją w pozostałej ilości mleku podgrzewając na małym ogniu, kiedy się rozpuści zostaw do ostygnięcia. Kiedy żelatyna ostygnie dodaj ją do ubitej śmietanki, lejąc małymi porcjami i mieszając mikserem, żeby wszystko dobrze się połączyło.
  • 3. Na ostudzony pierwszy blat rozsmaruj dżem a na nim bitą śmietaną, przykryj drugim blatem i na nim też rozprowadź dżem i bitą śmietanę na to połóż trzeci blat i obsyp go cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień, lepiej się wtedy kroi. Kwaskowy dżem sprawi, że torcik nie jest taki słodki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy