Szybki sos ze świeżych ziół i grzybów

4.5 (173 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam przepis dla niecierpliwych czy sporadycznych grzybiarzy, którzy swoje grzyby zjadają od razu, zamiast czekać aż grzyby się ususzą i staną się skarbem w okresie przed Bożym Narodzeniem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszane grzyby leśne lub pieczarki: 0.5 kilograma
    - masło o temperaturze pokojowej: 10 gramów
    - parmezan, świeżo starty: 1 łyżka
    - cebula drobno posiekana: 1 sztuka
    - rozmaryn świeży posiekany: 1 sztuka
    - tymianek świeży (same listki): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek, olej: 2 łyżki
    - sól morska mielona: 1 szczypta
    - pieprz czarny grubo mielony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Szybki sos ze świeżych ziół i grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szybki sos ze świeżych grzybów i ziół - wolnakuchnia 1. Cebulkę zeszklić na patelni, odstawić. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki (ważne jest aby zrobić to tuż przed smażeniem). Na patelni rozpuścić masło, dodać gałązki rozmarynu i tymianku, chwile podgrzać, dodać grzyby, sól i pieprz, następnie cebulę i całość smażyć na złoty kolor przez ok. 10 -15 minut. Z sosu usunąć gałązki ziół, posypać natką lub koperkiem. Podawać na ulubionym makaronie, z dodatkiem świeżego parmezanu i oliwy. Uwaga, takiego dania ponownie nie odgrzewamy! Zjadamy natychmiast po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować