Szybki placek z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

łatwe i szybkie ciasto z sezonowymi owocami

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 550 (szkl. poj. 250ml): 2.5 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - maślanka: 200 mililitrów
    - olej z pestek winogron: 100 mililitrów
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - skorka z cytryny: 1 łyżeczka
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - proszek do pieczenia (czubate): 2 łyżeczki
    - cukier trzcinowy Demerara: 0.75 szklanki
    - truskawki świeże: 0.5 kilograma

    - Kruszonka: mąka: 0.5 szklanki
    - cukier trzcinowy Demerara: 0.5 szklanki
    - masło: 50 gramów

    - DO FORMY: masło: 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek z truskawkami 1. Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć rękami z cukrem i mąką - masa powinna być grudkowata. Odłożyć do lodówki żeby stężała.
    Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki a owoce pokroić na ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W innym naczyniu wymieszać maślankę z proszkiem do pieczenia - uwaga bo pieni się i rośnie! Jajka z olejem przelać do mąki, wymieszać lekko. Dodać spienioną maślankę, zamieszać tylko żeby składniki lekko się połączyły - tak jak przy robieniu muffinek. Dodać 3/4 truskawek, zamieszać i przelać ciasto do formy (moja 25x35, ale może być nieco mniejsza a ciasto będzie wyższe). Wierzch posypać resztą truskawek i grudkami kruszonki. Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować