SZYBKI PLACEK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

PLACEK Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ,JAK MÓWI MOJA TEŚCIOWA CYGANIONY DROŻDŻOWY.W SMAKU BARDZO DOBRY.NIE TRZEBA MIEĆ WIELE SKŁADNIKÓW.JA LUBIĘ RZECZY PROSTE I SZYBKIE A DO KAWY COŚ SŁODKIEGO.

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO
    -5 dkg drożdzy
    -2 jajka
    -5 łyzek cukru
    -pół kostki margaryny
    -mąka (około2 szklanki do sklejenia ciasta)

    -4 jabłka
    -cynamon
    KRUSZONKA
    -3/4 margaryny
    -cukier (około 1/2 szklanki)
    -mąka (niecała szklanka szklanki)

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki placek z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe 1. Ciasto :
    do miski dajemy drożdże ,jajka,cukier i mieszamy .Następnie dodajemy margarynę (najlepiej wcześniej wyłożyć z lodówki)i przez chwile mieszamy.Ja to robię ręcznie.Na koniec wsypujemy mąkę,nie trzeba wsypywać całości ,dosypujemy stopniowo aż ciasto bedzie odklejać się od rąk.Do lodówki na około 10-20min.W tym czasie obieram jabłka ze skórki i robię kruszonkę.Do kruszonki wszystkie składniki mieszam .
    Wykładamy cisto z lodówki i palcami rozkładam ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem,na cisto jabłka starte,i posypuje cynamonem i kruszonką.Do piekarnika na 30-35 minut na termoobieg,na 160-170 stopni

Porady

Życzę wszystkim smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować