Szybki piernik podwójnie zaparzany

  • wyświetlono: 3368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Pyszny piernik, miękki bez leżakowania :)

Bez nazwy-2
  • 120min

Składniki

Przepis na 3 keksówki:
125 g masła
4 jajka
2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
500 g miodu
5 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 800g)
1 szklanka mleka
2 bardzo lekko zaokrąglone łyżki sody
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

ewentualnie 1 szklanka posiekanych bakalii (ja nie dawałam)


Masa dżemowo- galaretkowa (na dwa pierniki, jeden zostawiłam bez przekładania):
2 szklanki dowolnego dżemu, mogą być mieszane (ja dałam gęsty przecier z czarnej porzeczki i ok.1/3 szklanki soku wiśniowego)
1 galateka pomarańczowa (może być inna)
1 zaokrąglona łyżeczka żelatyny

dodatkowo:
Na piernik- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do oblania piernika

Sposób przygotowania przepisu:

Szybki piernik podwójnie zaparzany

  • 1. Ciasto:
    Masło, jajka, olej cukier i śmietanę zmiksować na jednolitą masę. Miód zagotować, wrzący wlać do ubitej masy maślano-jajecznej, cały czas przy tym miksując. Dodać mąkę i przyprawę do piernika, zmiksować. W rondelku zagotować mleko, wrzące wlać do surowego ciasta, cały czas przy tym miksując. Dodać sodę, zmiksować. Jeśli decydujemy się na piernik z bakaliami to dodajemy i jeszcze raz miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy do 3 keksówek o wymiarach 24x10 cm. Piec ok.55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Ostudzić.
    Ostudzony piernik można polać rozpuszczona czekoladą lub przekroić go wzdłuż na 3 części i przełożyć podana poniżej masą dżemowo-galaretkową.
  • 2. Jest to porcja na 2 pierniki (jeden zostawiłam bez nadziewania), jeśli chcemy przełożyć wszystkie, to dodatkowo potrzeba jeszcze 1 szklankę dżemu i 1/2 galaretki (wtedy można zrezygnować z 1 łyżeczki żelatyny). Dżem przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić na ok. 10-15 minut do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna się lekko zsiadać, przekładać przekrojony piernik (najlepiej robić to w formie) kładąc po ok.1/2 szklanki na każdy blat ciasta, potem położyć następny blat ciasta, lekko docisnąć, itd. Zostawić do całkowitego ścięcia galaretki na ok. 2 godziny. Piernik wyjąć z formy, oblać rozpuszczoną czekoladą.

Porady

Pierniki można je modyfikować na różne sposoby, to znaczy upiec je bez dodatków i po ostudzeniu polać rozpuszczona czekoladą, dodać bakalie lub zrobić tak jak ja i przełożyć je dżemem z dodatkiem galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiczekoladapiernikmiódpiernik przekłądanyboże narodzeniepiernik zaparzany

Komentarze

Podobne przepisy

piernik

Dodane przez: Moniczka1994

Szybki piernik mojej mamy

Ten piernik często gości na moim...

Dodane przez: nika0402

Szybki piernik

baaardzo szybkie ciacho ;-)

Dodane przez: bozena2702

Szybki piernik

Nie może się mu oprzeć nawet mój...

Szybki piernik

Dodane przez: Joahim50

Szybki piernik

Ten przepis jest bardzo stary z...

piernik z masą budyniową

Dodane przez: rafał

szybki piernik z masą budyniową

robię to ciasto ponieważ jest pyszne...

Rogaliki Basi

Dodane przez: latty

Zaparzane rogaliki

Pyszne drożdżowe rogaliki, wykonane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE