Szybki makownik w cieście ucieranym

4.86 (186 ocen)

  • 10 min

Jeśli w domu mamy masę makową w puszce to można powiedzieć, że ciasto praktycznie leży już na stole:) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, no i z makiem:)

  • 10 min

Składniki:

  • Blaszka 25x35cm
    Ciasto:
    200g masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    800g gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

4.86 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki makownik w cieście ucieranym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, schłodzić. Zimny, ale wciąż płynny tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka. Na koniec wsypać przesiane mąki, całość dokładnie zmiksować. Większą część ciasta wyłożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Nałożyć masę makową. Na wierzch wylać pozostałe ciasto tworząc esy - floresy. Piec w temp. 180 stopni przez około 45 – 50 minut. Zimne ciasto można polukrować i polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować