Jeśli w domu mamy masę makową w puszce to można powiedzieć, że ciasto praktycznie leży już na stole:) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, no i z makiem:)
Szybki makownik w cieście ucieranym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, schłodzić. Zimny, ale wciąż płynny tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka. Na koniec wsypać przesiane mąki, całość dokładnie zmiksować. Większą część ciasta wyłożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Nałożyć masę makową. Na wierzch wylać pozostałe ciasto tworząc esy - floresy. Piec w temp. 180 stopni przez około 45 – 50 minut. Zimne ciasto można polukrować i polać polewą czekoladową.
Komentarze