Szybki makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka zetrzeć i trochę odcisnąć.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak, rodzynki,jabłka, proszek i grysik. Wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować, wyłożyć papierem, wylać masę makową i piec w 180 st. przez 45.
2.W tym czasie zrobić biszkopt:
Ubić białka z cukrem.
Osobno ubić żółtka z octem i proszkiem, dodać do białek i ubić.
Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Surowy biszkopt wylać na upieczony mak, włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 20-25 minut, aż biszkopt będzie upieczony.
3.Po upieczeniu ciasto obrócić do góry nogami, tak by biszkopt był na dole, zdjąć papier i wierzch maku polać polewą czekoladową.
Porady
Ja zamiast polewy kupiłam gotową czekoladę-kuwerturę w lidlu. Należy ją rozpuścić w 2 łyżkach wody. Tabliczka 200g wystarcza akurat na blachę ciasta.
Komentarze