Szybki makowiec z jabłkami

4.48 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo dobre ciasto. Często u nas gości na stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa makowa:
    1 puszka gotowej masy makowej
    6 jajek
    13 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek grysiku
    10 dag rodzynek
    4 - 5 dużych jabłek
    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybki makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szybki makowiec z jabłkami 1. Jabłka zetrzeć i trochę odcisnąć.
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak, rodzynki,jabłka, proszek i grysik. Wymieszać.
    Ubić pianę z białek, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
    Blachę wysmarować, wyłożyć papierem, wylać masę makową i piec w 180 st. przez 45.
  • 2. W tym czasie zrobić biszkopt:
    Ubić białka z cukrem.
    Osobno ubić żółtka z octem i proszkiem, dodać do białek i ubić.
    Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
    Surowy biszkopt wylać na upieczony mak, włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 20-25 minut, aż biszkopt będzie upieczony.
  • 3. Po upieczeniu ciasto obrócić do góry nogami, tak by biszkopt był na dole, zdjąć papier i wierzch maku polać polewą czekoladową.

Porady

Ja zamiast polewy kupiłam gotową czekoladę-kuwerturę w lidlu. Należy ją rozpuścić w 2 łyżkach wody. Tabliczka 200g wystarcza akurat na blachę ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować