Szybki lekki torcik śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotować dwie miski. W jednej ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem.
2. Następnie delikatnie, na najniższych obrotach miksera połączyć ubite żółtka z mąką.
3. Za pomocą łyżki połączyć ubite białka z żółtkami (wcześniej połączonymi z cukrem i mąką).
4. Wylać na wysmarowaną tortownicę (szer. 26cm) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.
5. Gdy biszkopt się już upiecze pozostawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na małe kosteczki i pozostawić aby obciekły z syropu.
6. W naczyniu ubić dobrze schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru wanilinowego. Ja osobiście używam ekstraktu z wanilii i dodaję 2 łyżki cukru pudru. Ale gdy nie posiada się ekstraktu polecam zastąpić cukrem wanilinowym.
7. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Na dolną część wyłożyć ubitą śmietanę (około 5 łyżek pozostawić na górną warstwę), posypać ją brzoskwiniami. Przełożyć drugim biszkoptem, rozsmarować pozostałą bitą śmietanę. Udekorować borówkami.
Smacznego;)
Komentarze