Szybki kakaowy torcik z bitą śmietaną i dżemem / owocami

4.49 (159 ocen)

  • 45 min

Szybki tort z produktów, które akurat były w domu :)

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA
    350 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    słoik dżemu malinowego (ok 300ml) lub świeże owoce

    płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Szybki kakaowy torcik z bitą śmietaną i dżemem / owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną,
    proszek do pieczenia i mieszamy.
    Do ubitych białek stopniowo dodajemy mąki - delikatnie mieszając.

    Masę wylewamy do tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 25-35 minut w temperaturze 180stopni.

    Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy.
    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy w mikrofali.
    Następnie delikatnie wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując.
    2-3 łyżki śmietany odkładam do dekoracji boków tortu!

    Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, Ścinamy z góry kopułkę -
    resztki ciasta posłużą za dekorację tortu.

    Układamy następująco powtarzając warstwy:
    biszkopt
    1/2 dżemu
    1/2 masy śmietanowej

    Boki tortu ozdabiamy śmietaną,
    następnie całość posypujemy okruchami i płatkami migdałów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować