Szybki i pyszny placek kruchy z powidłami i masą kajmakową

4.47 (188 ocen)

Bardzo dobry, prosty w przygotowaniu i szybki placek kruchy z masą kajmakową i powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • 1 kostka masła (lub margaryny),
    2 żółtka,
    3 - 4 łyżki gęstej śmietany,
    50 dag mąki,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    5 dag wiórków kokosowych,
    30 dag powideł śliwkowych,
    pół puszki masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki i pyszny placek kruchy z powidłami i masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć w misce masło, żółtka, cukier na gładką masę, Dodać śmietanę i utrzeć. Wsypać mąkę, proszek i wiórki, zagnieść ciasto, odstawić do schłodzenia. Nieco więcej niż połowę zetrzeć na blachę na tarce z największymi otworami, rozsmarować powidła. Na powidła nakładać kupkami masę kajmakową i rozsmarować. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. ok. 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować