szybki deser czekoladowo - rumowy

4.51 (196 ocen)

  • 20 min

Szybka słodkość dla niespodziewanych gości jak i dla niecierpliwych.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 paczuszka budyniu czekoladowego z cukrem (40 g)
    200 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%
    1 łyżka cukru pudru
    0,5 litra mleka
    2 - 3 łyżki rumu
    wiórki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Szybki deser czekoladowo - rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 0,5 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy, w mniejszej części mleka rozprowadzamy budyń, gotujemy go w klasyczny sposób. Budyń schładzamy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 2/3 śmietanki mieszamy z rumem, dodajemy do zimnego budyniu, ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
    Masę budyniową rozlewamy do pucharków, dekorujemy resztą bitej śmietanki i wiórkami czekoladowymi.

Porady

Do budyniu możemy dodać również ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń czekoladowy Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować