Szybki deser budyniowo - ryżowy

3 (1 ocen)

  • 15 min

Dziś propozycja na prosty i szybki w przygotowaniu deser budyniowy z ryżem basmati oraz dżemem agrestowym. Deser jest bardzo pożywny. Może stanowić świetną oraz smakowitą przekąskę energetyczną. Smacznie polecam :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 100 g ryżu basmati
    - 1 budyń waniliowy
    - 0,5 litra mleka
    - 2 łyżki ksylitolu
    - 1 łyżeczka masła
    + dżem agrestowy (lub inny ulubiony)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki deser budyniowo - ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy ksylitol, masło oraz wymieszany w szklance budyń i ponownie zagotowujemy. Do gotowego budyniu dodajemy ryż, mieszamy, przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce. Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami. Życzę smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować