Szybki chleb z czarnym sezamem i babką płesznik

0 (0 ocen)

Oj jak ja polubiłam chleb bez wyrabiania.Nie trzeba się męczyć aby ciasto wyrobić, wystarczy wymieszać w misce składniki i gotowe.A tak to wyrabiamy i wyrabiamy aż ręce bolą.Dziś dodatkowymi składnikami jest czarny sezam i babka jajowata.Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym.

Składniki:

  • 500 g maki pszennej typ 500
    250 g mąki pszennej typ 750
    4 łyżki babki płesznik
    3 łyżki czarnego sezamu
    8 g drozdży suszonych
    2 i 1/4 szk ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Babki

Szybki chleb z czarnym sezamem i babką płesznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać.
    Do miski wlać wodę i olej, wsypać suche składniki i wymieszać.
    Miskę z ciastem zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.
    Potem szybko uformować bochenek, oprószyć mąką i zakryć ściereczką.
    Zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy bochenek wyrasta do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, nagrzać do 200 stopni.
    Potem szybko przełożyć wyrośnięty bochenek, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
    Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować