Szybki bigos z młodej kapusty

  • wyświetlono: 680 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

w sezonie taki bigosik zawsze gości na moim stole

Kasia S
  • 1 porcje
  • 30min

Składniki

1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 pęczek koperku
1 puszka pomidorów
2 gałązki lubczyku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
ocet do smaku
cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Szybki bigos z młodej kapusty

  • 1. Kapustę oczyścić i poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać wodą do poziomu kapusty.
    Marchewki obrać, pokroić w plastry. Dodać do kapusty razem z łyżeczką soli, lubczykiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
    Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut.
    Z ugotowanej kapusty odlać 3/4 wody.
    Dodać połowę posiekanego koperku, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pomidory razem z zalewą. Wymieszać.
    Dusić razem 5 minut.
    Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
    Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Mama mnie nauczyłaobiadmłoda kapustabigostanie gotowaniesezonowe warzywa

Komentarze

Podobne przepisy

Surówka z kapusty

Dodane przez: KasiaKitek

Surówka z kapusty słodko-kwaśna

Kapusta marynuje się bardzo szybko,...

gotowe

Dodane przez: ziutula

Groch z kapustą

Groch z kapustą to ulubiona potrawa...

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

Dodane przez: Futka

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

Młodą kapustą zajadam się od najmłodszych...

Kapusta zasmażana z kminkiem

Dodane przez: anka1988

Kapusta biała zasmażana z kminkiem

Idealna jako dodatek do drugiego...

Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków i cebulki

Dodane przez: JustKuchcik

Potrawka z młodego bobu, groszku, buraczków...

Potrawka ze świeżych, młodych warzyw...

Jesienna kapusta duszona z cebulą

Dodane przez: BABECZKA 35

Jesienna kapusta duszona z cebulą

Taką kapustę możemy przygotować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE