Szybka zupa pomidorowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 30 min

szybka, rozgrzewająca zupa, dla zapracowanych ...

  • 30 min

Składniki:


  • rosół ok. 1 l.
    marchew 1 szt.
    seler,ćwiartka
    soczewica czerwona 250 g
    przecier z pomidorów ok. 4oo ml (najlepiej domowy)
    sól,pieprz biały mielony, słodka papryka, bazylia suszona

Szybka zupa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18nvyve 1.
    obieramy marchew i seler, trzemy na tarce, soczewicę płuczemy wodą i osączamy na sicie
  • 2. warzywa i soczewicę wsypujemy do garnka z rosołem i gotujemy do miękkości
  • 3. gdy warzywa i soczewica są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 5-8 minut
  • 4. garnek zdejmujemy z pieca, dodajemy przyprawy i całość , miksujemy lub przecieramy, podajemy z kleksem śmietany, jogurtu z dowolnymi dodatkami (gruby makaron, groszek ptysiowy, lub z moim ulubionym dodatkiem : grzanki czosnkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy