dowolna część z kurczaka, może być porcja rosołowa
duża marchewka
pietruszka korzeń
natka pietruszki
koncentrat pomidorowy( do smaku, ja dodałam na średnią porcję zupy pół małego słoiczka)
kostka rosolowa drobiowa
2-3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
śmietana 18%
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
ryż lub makaron
Domowa zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wywar z kurczaka, porcję rosołową lub dowolną część z kurczaka gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gdy mięso będzie już miękkie ścieramy na tarce marchew, pietruszkę oraz wsypujemy 2-3 łyżki ryżu( w zależności od tego ile mamy wywaru). Następnie gotujemy do miękości. Na koniec dodajemy kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, przyprawy i siekaną natkę pietruszki. Podajemy z kleksem śmietany.
Komentarze