Szybka zupa grzybowa

4.47 (151 ocen)

Łatwa w wykonaniu i bardzo aromatyczna grzybowa z przepisu mojego taty.

Składniki:

  • 400g mrożonej włoszczyzny w słupkach
    400g drobno pokrojonych grzybów
    1 duża lub 2 średnie cebule
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki śmietanki 30%
    1 łyżka mąki
    3 kostki rosołowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Szybka zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę ugotować na półtwardo w 1,5l wody, dodając kostki rosołowe i 2 łyżki oleju. W osobnym garnku w 0,5l wody ugotować do miękkości drobno pokrojone grzyby i cebulę, pod koniec dodając łyżkę masła.
  • 2. Grzyby dodać do warzyw, chwilę razem gotować. Zupę podprawić mąką rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody, zagotować. Dodać śmietankę, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub drobnym makaronem.

Porady

U nas do przygotowania tej zupy wykorzystywane są te grzyby, które nie nadają się do suszenia, np. maślaki, pieczarki lub małe kapelusze i nóżki grzybów szlachetnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować