Szybka zapiekanka ziemniaczana

4.5 (143 ocen)

  • 45 min

Nie wymaga wielu składników, a jest przepyszna. W sam raz na obiad, czy kolację.Do jej przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu, z poprzedniego dnia. Niedrogie, ale smaczne danie.

  • 45 min

Składniki:

  • - 4-5 większych ziemniaków,
    - puszka pomidorów,
    - ząbek czosnku,
    - suszone oregano i bazylia,
    - 15 dag żółtego sera (ementalera lub goudy),
    - sól, pieprz,
    - ok. łyżki masła do formy.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków Zapiekanki

Szybka zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myję, cienko obieram i kroję w plasterki o grubości około 0,5 cm.
    Gotuję aż będą prawie miękkie w osolonej wodzie, odcedzam.
  • 2. Pomidory miksuję razem z zalewą i ząbkiem czosnku, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami (ilość według uznania).
    Powstały sos lekko podgrzewam, by trochę zgęstniał (ok. 5 minut).
  • 3. Naczynie żaroodporne smaruję masłem.
    Na dnie naczynia rozsmarowuję trochę sosu, wykładam pierwszą warstwę ziemniaków, posypuję oregano, polewam sosem, rozkładam resztę ziemniaków, sos, oregano i ser (pokrojony w cienkie paseczki lub starty na tarce o dużych oczkach).
    Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (aż ser apetycznie się stopi).

Porady

Zapiekankę można wzbogacić, posypując ostatnią warstwę kaparami lub pokrojonymi w cienkie plasterki oliwkami. Amatorom mięsnych smaków proponuję dodać cienko pokrojoną szynkę (np. gotowaną lub długodojrzewającą).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować