Szybka zapiekanka z patelni

4.5 (161 ocen)

  • 5 min

Danie powstało naprędce ze składników, które akurat były po ręką. Jabłka ciekawie ożywiają smak kaszy.

  • 5 min

Składniki:

  • 1,5-2 woreczki kaszy jęczmiennej z suszonymi warzywami
    1-2 małe jabłka
    2-3 plastry żółtego sera
    sól
    tymianek
    pieprz ziołowy
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Szybka zapiekanka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odsączyć woreczki. Wyjąć na talerz.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na cztery części, następnie w cienkie plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kaszę, pookładać pokrojone jabłka, posypać pieprzem ziołowym; następnie położyć plastry żółtego sera, oprószyć tymiankiem.
  • 4. Zapiekać pod przykryciem na małym ogniu aż ser się rozpuści a jabłka nieco zmiękną. Podawać z kiszonym ogórkiem na obiad lub ciepłą kolację.

Porady

Do dania można wykorzystać kaszę ugotowaną wcześniej, wówczas czas skróci się tylko do około 10-15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jęczmienna Ser żółty Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować