Robię tę zapiekankę bardzo często. Idealna na obiad
60 min
Składniki:
1 brokuł
fasolka szparagowa - ilość według uznania
mała cukinia
makaron pełnoziarnisty- ilość według uznania
śmietana 500 ml
jajka 3
pomidor
mozzarella
masło, sól,pieprz, zioła prowansalskie
Szybka zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł, fasolkę oraz makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w krążki posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je na maśle do lekkiego zarumienienia. W naczyniu żaroodpornym rozsypujemy makaron, fasolkę i brokuł pocięty w małe różyczki. Układamy upieczoną cukinię i posypujemy mozzarellą. Układamy na wierzch pomidor posypany solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec śmietanę łączymy z jajami i dodajemy sól, pieprz, zioła. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut (czas może się wydłużyć w zależności od wielkości naczynia, należy sprawdzać kiedy całość się połączy)
Porady
Można dodać do tej zapiekanki usmażonego kurczaka oraz inne ulubione warzywa
Komentarze