Gdy zostanie nam mięso z rosołu- a po Świętach, gdy odwiedza nas rodzina jest to raczej nieuniknione, możemy przygotować szybką zapiekankę makaronową.
20 min
Składniki:
50 dag gotowanego mięsa drobiowego bez skóry (u mnie skrzydełka z kurczaka i udziec z indyka)
1 puszka krojonych pomidorów
25 dag makaronu- pióra lub np. świderki
10 połówek suszonych pomidorów
10 dag cebuli
1 łyżeczka masła lub margaryny
2 jajka
100 ml mleka 2 %
50 ml śmietany 30 %
sól
pieprz czarny mielony
pieprz młotkowany z kolendrą
imbir
gałka muszkatołowa
parmezan
szczypiorek
Szybka zapiekanka makaronowa z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na nieduże kawałki.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na rozgrzanym maśle lub margarynie.
2.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy.
Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, cebulę, makaron oraz pomidory z puszki. Mieszamy dokładnie, doprawiamy odrobiną soli, czarnego pieprzu oraz pieprzu czarnego z kolendrą i przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
3.Jajka miksujemy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, imbirem oraz gałką. Masą śmietanowo- jajeczną zalewamy makaron.
4.Posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem.
5.Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze