Ponieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone
20 min
Składniki:
1 litr borówek amerykańskich
2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)
kostka stopionego masła
2 łyżki cukru
puszka schłodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka
sok z 1 cytryny
1 cukier waniliowy200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Szybka tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia.
2.Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i ułożyć pozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut.
3.Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :)
Komentarze