Szybka tarta z borówkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ponieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone

  • 20 min

Składniki:

  • 1 litr borówek amerykańskich
    2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)
    kostka stopionego masła
    2 łyżki cukru
    puszka schłodzonego mleka skondensowanego
    4 żółtka
    sok z 1 cytryny
    1 cukier waniliowy200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

Szybka tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia.
  • 2. Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i ułożyć pozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut.
  • 3. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy