Szybka tarta borówkowa z nutą migdałową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 10 osób

Tarta typu: zagnieść, wyłożyć, upiec. Ciasto nie wymaga wcześniejszego chłodzenia w lodówce, ani podpiekania. Sprawdza się zawsze. Mozna piec z różnymi mrożonymi owocami.

  • 15 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto na tartę:
    mąka pszenna 25 dekagramów
    Jajko 1 sztuka
    masło 10 dekagramów
    cukier 10 dekagramów
    śmietana 1 łyżeczka

    nadzienie tarty:
    borówki amerykańskie mrożone 0.5 kilograma

    dodatki:
    cukier puder 2 łyżeczki
    płatki migdałowe 3 łyżki
    tłuszcz do wysmarowania formy 1 łyżka
    bułka tarta do wysypania formy 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Szybka tarta borówkowa z nutą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajko, masło, cukier i smietanę wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto.
  • 2. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ja czasami na spód tarty wycinam z papieru do pieczenia koło, a boki formy smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
  • 3. Ciasto wykładamy ręcznie na formę, przy czym zostawiamy kawałek ciasta na wierzch tarty.
  • 4. Na ciasto wysypujemy mrożone borówki amerykańskie - prosto z zamrażalki. Na borówkach układamy małe kawaleczki odłożonego kawałka ciasta.
  • 5. Wkładamy tartę do rozgrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 góra 25 minut.
  • 6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem oraz lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować