Szybka tarta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa powstała, gdy mój syn zarzyczył sobie na obiad pizze. Na dworzu upał, więc szybko zrobiłam przegląd lodówki i tak powstała taka tarto-pizza.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    - 200 g pieczarek
    - 1 cebula
    - 6 pomidorków koktajlowych
    - 100 g sera żółtego
    - 1 mała papryka żółta
    - 3 łyżeczki pomidorów suszonych
    - łyżeczka czosnku granulowanego
    - łyżeczka bazylii suszonej
    - łyżka ketchupu
    - kilka listków świeżej bazylii

Szybka tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce do tarty rozkładamy ciasto francuskie, brzegi także wylepiamy ciastem. Smarujemy ketchupem i posypujemy suszoną bazylią. Pieczarki i cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy płatki pomidora, czosnek, przyprawę rosołową. Przekładamy na tartę. Paprykę kroimy na małe kawałki i układamy na cieście. Pomidorki kroimy na pół i układamy na tarcie, ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy na pomidorki. Świeżą bazylię siekamy i posypujemy po wierzchu.
    Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut, grzanie góra-dół. Podajemy z ketchupem.

Porady

Taką tartę możemy przygotować dodając składniki jakie mamy akurat w lodówce, podstawą jest ciasto francuskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy