Szybka szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta i szybka szarlotka z dodatkiem bezy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej
    ▸ 5 jajek
    ▸ 200 g masła miękkiego
    ▸ 1 szklanka słodzika/cukru
    ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ▸ 1 kg jabłek startych na tarce
    ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński)
    ▸ sok z połowy cytryny
    +odrobina bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Beza

Szybka szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy.
    2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej.
    3. Białka ubijamy z resztą słodzika/cukru na sztywno nie przerywając, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
    4. Jabłka starte i odciśnięte z wody, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
    5. Na placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować