szybka porterówka

4.5 (161 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam piwo porterowe. Pięknie wygląda, pachnie palonym karmelem i nie jest tak gorzkie jak piwo jasne. Jest słodka, pachnąca, a na tyle mocna, że nawet nie wiem, kiedy te procenty wchodzą mi do głowy.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 0,5l):
    250 ml piwa porterowego,
    200 ml spirytusu,
    50 ml wody,
    2 czubate łyżki miodu,
    szczypta cynamonu, 2-3 goździki.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Piwa

Szybka porterówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z miodem i przyprawami. Wyjąć goździki. Dodać piwo. Ostrożnie je zagrzać, aby się nie zagotowało. Zdjąć z ognia.
  • 2. Do piwa dodać spirytus. Można użyć też wódki, jeśli ktoś się boi takich mocnych trunków. Przelać do wyparzonej butelki. Zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Podobno najlepsza jest po pół roku leżakowania, ale nie wiem czy zdoła dotrwać. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Miód Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować