Szybka pizza na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zrobienia sosu użyłam domowego "Ketchupu" z tego przepisu:
www.przyslijprzepis.pl/przepis/ketchup-idealny-do-sosow
ale możecie wykorzystać np. passatę pomidorową.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy sos pomidorowy i smażymy na małym ogniu, bez przykrycia. Sos powinien się zredukować - ma być gęsty. Pod koniec dodajemy zioła prowansalskie.
Ciasto francuskie możemy robić w całości, lub podzielić na pół. Boki ciasta (niecały centymetr) zawijamy na górę i lekko dociskamy.
Środek smarujemy gęstym sosem. Wykładamy dodatki - salami, pomidory, oliwki, ostre papryczki i mozzarellę.
Pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem 15 minut. Przed podaniem można posypać ziołami prowansalskimi.
Komentarze