Szybka letnia sałatka

4.5 (162 ocen)

  • 10 min

Bardzo szybka i prosta sałatka. Idealna jako dodatek do potraw z grilla lub pieczonych i smażonych potraw mięsnych.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 duży zielony ogórek

    1 główka sałaty rzymskiej

    1 czerwona cebula lub por

    Składniki na sos:

    1 mały słoik majonezu

    1 mały kubek śmietany 18%

    2 rozgniecione ząbki czosnku

    1/2 łyżeczki cukru

    1/2 łyżeczki octu jabłkowego

    1/4 łyżeczki soli

    1/4 łyżeczki pieprzu

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Szybka letnia sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub robota. I miksujemy przez około 30 sekund. Gotowy sos wylewamy na miseczkę i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
    Ogórka i sałatę dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną woda. Sałatę osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, następnie dodajemy do niej pokrojonego w plasterki zielonego ogórka i poszatkowana w piórka czerwoną cebulę. Na końcu do sałatki dodajemy sos czosnkowy. Sałatkę dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
1

To może cię zainteresować