Szybka i tradycyjna surówka z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Jedna z podstawowych nowalijkowych potraw. Surówkę robi od zawsze moja mama, skład nie jest obowiązkowy bo koperek możemy podmienić na natkę a ocet winny na sok z cytryny. Uwielbiam ją w każdej postaci.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty
    łyżeczka musztardy
    2 łyżeczki octu winnego białego
    kilka łodyg szczypiorku
    2 łyżki koperku
    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego

Szybka i tradycyjna surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy/kroimy i lekko solimy. Następnie ugniatamy i zostawiamy na ok.15 minut aby zmiękła. Kroimy koperek i szczypiorek, dodajemy ocet, olej i musztardę, dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy