Szybka drożdżówka z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Porzeczki - nie mogę się doczekać świeżych, więc chwilowo muszę zadowolić się mrożonymi. Nie szkodzi. Drożdżówka wychodzi przepyszna!

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram świeżych drożdży
    szklanka cukru
    szklanka mleka
    3/4 szklanki oleju
    4 jaja
    4 szklanki mąki
    1 opakowanie mrożonych porzeczek (400 gram)/ w sezonie korzystam ze świeżych w tych samych proporcjach
    syrop do polania: 2-3 łyżki mrożonych porzeczek
    1/3 szklanki cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szybka drożdżówka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Przepis na keksówkę:
    W misce układamy w kolejności: drożdże, zasypujemy cukrem, wlewamy ciepłe mleko, 4 jaja, olej i mąkę. Nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto musi pracować.
  • Ciasto 2. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy drewnianą łyżkę, aby pozbyć się ewentualnych grudek, przekładamy je do keksówki. Na ciasto wykładamy mrożone owoce (odkładamy na potem 2-3 łyżki porzeczek). Wstawiamy drożdżówkę do ciepłego piekarnika i pozwalamy jej jeszcze rosnąć.
  • Ciasto 3. Po około 20 minutach włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez godzinę (sprawdzałam patyczkiem, czy jest upieczone).
    Ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać syropem porzeczkowym. Porzeczki włożyłam do garnuszka i lekko podgrzałam z 2 łyżkami wody. Przetarłam przez sitko, żeby nie było pesteczek, połączyłam z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Takim syropem polałam moją drożdżówkę. Pychotka!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować