Szwedzkie pulpeciki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Na szwedzkie pulpeciki jechało się czasami specjalnie do wielkiego sklepu meblowego. A ponieważ obecnie sklepy te są zamoknięte pulpeciki zrobiłam sama. Podałam z kiszoną kapustą. Możecie przygotować sos pieczeniowy , dodać do zupy, rosołu lub zjeść z ziemniakami z wody lub frytkami.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa ( wołowego, wołowo-wieprzowego, wołowo - cielęcego)
    bułka kajzerka
    50 ml śmietanki kremówki
    łyżeczka mielonego czosnku
    łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    2 łyżki siekanego szczypiorku

    olej i łyżka masła do smażenia

Szwedzkie pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umieścić w misce. Kajzerkę pociąć i zalać śmietanką. Kiedy chłonie płyn dodać do mielonego mięsa. Dodać wszystkie składniki i wymasować. Zwilżoną dłonią formować małe pulpeciki. Rozgrzać olej z masłem i smażyć na rumiano.
    Można też upiec je w piekarniku w 190 stopniach C ok 30 minut.
    Podawać według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy