Szwedzkie matiesy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie mieliśmy, udekorowaliśmy czerwonym pieprzem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
    2 jabłka
    1/2 szklanki słodkiej śmietany
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    pół cebuli
    100 g borówek ze słoiczka
    pół pęczka koperku
    2 kiszone ogórki
    1 cytryna
    Zalewa : 140 ml mleka
    140 ml wody mineralnej
    sól
    cukier
    pieprz kajeński
    2 cebule

Szwedzkie matiesy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szwedzkie matiesy 1. Filety zalałem wodą i mlekiem, odstawiłem na 3 godziny. Wykroiłem z jabłek po 4 plasterki, skropiłem je sokiem z cytryny, ułożyłem je na paterze.
    Śledzie osączyłem, zwinąłem w ruloniki, ułożyłem na plasterkach jabłek.
    Śmietanę słodką ubiłem na sztywno, dodałem startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem i pieprzem kajeńskim.
    Przygotowanym sosem polałem śledzie, na wierzchu należy ułożyć porcje borówek.
    Udekorowałem krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem.
    Podałem z białym chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy