Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie mieliśmy, udekorowaliśmy czerwonym pieprzem.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
8 filetów śledziowych
2 jabłka
1/2 szklanki słodkiej śmietany
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
pół cebuli
100 g borówek ze słoiczka
pół pęczka koperku
2 kiszone ogórki
1 cytryna
Zalewa : 140 ml mleka
140 ml wody mineralnej
sól
cukier
pieprz kajeński
2 cebule
Szwedzkie matiesy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety zalałem wodą i mlekiem, odstawiłem na 3 godziny. Wykroiłem z jabłek po 4 plasterki, skropiłem je sokiem z cytryny, ułożyłem je na paterze.
Śledzie osączyłem, zwinąłem w ruloniki, ułożyłem na plasterkach jabłek.
Śmietanę słodką ubiłem na sztywno, dodałem startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem i pieprzem kajeńskim.
Przygotowanym sosem polałem śledzie, na wierzchu należy ułożyć porcje borówek.
Udekorowałem krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem.
Podałem z białym chlebem.
Komentarze