Szwajcarskie ciasto migdałowo - wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dla wielbicieli kruchych ciast

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    1 szczypta soli
    80 g masła
    125 g serka homogenizowanego
    850 g wiśni
    2 łyżki mielonych migdałów
    250 g śmietany 30 %
    3 jaja
    1 łyżka cukru
    2 op cukru wanilinowego
    tłuszcz do formy
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szwajcarskie ciasto migdałowo - wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i szczyptę soli wsypujemy do miski. Dodajemy masło starte na
    tarce i wyrabiamy rękami. Dodajemy 2 łyżki wody i serek.
    Wyrabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na pół
    godziny do lodówki.
  • 2. Wiśnie myjemy, drylujemy.
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Smarujemy okrągłą formę (26cm)
    tłuszczem, wyklejamy ciastem, formujemy wysokie brzegi.
    Nakłuwamy spód widelcem. Chłodzimy w lodówce ok 5 min.
  • 4. Miksujemy śmietanę z cukrami . Ciasto posypujemy mielonymi
    migdałami i wykładamy wszystkie wiśnie. Zalewamy śmietaną i
    pieczemy ok 1 godzinę.
  • ciasto po rozkrojeniu 5. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować