Sztuka mięsa z jelenia

  • wyświetlono: 70 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sztuka mięsa to jedna z tych zup, które są potrawą mięsną. Podobnie jak rosół uwielbiana i ciągle doskonalę sposób przygotowania. Ta wersja z zaparzanym mięsem, nie psuje pysznej polędwicy , tak szlachetnego mięsa.

IMG_6363
  • 4 porcje
  • 240min

Składniki

1 kg polędwicy z jelenia
żebra z sarny - porcja rosołowa
4 marchewki
1 seler
1 por
2 korzenie pietruszki
1 duża opalona cebula
pęczek gałązek lubczyku
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 suszony kapelusz prawdziwka
2 suszone pomidory
2 kwiaty muszkatu całe
ziarna: zielonego pieprzu, jałowca, ziela angielskiego
sól
liście laurowe
szafran
plasterek imbiru
chrzan - do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Sztuka mięsa z jelenia

  • 1. Pierwszego dnia gotujemy esencjonalny wywar na żebrach z sarny z warzywami. Wszystkie składniki zalewamy zimną wodą do pokrycia i gotujemy na małym ogniu- do miękkości mięsa na żebrach.
    Nie dodajemy papryki i polędwicy z jelenia, chrzanu.
    Wywar przecedzamy - zostawiamy włoszczyznę, kapelusz prawdziwka. Całość studzimy.
  • 2. Następnego dnia, przygotowany wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Do wrzącego wywaru wkładamy polędwicę z jelenia -przykrywamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem. Polędwica - zaparzyć się przez 30 min (już się nie gotuje). Po 30 minutach - wyjmujemy polędwicę, kroimy ją i warzywa. Układamy na talerzach, dodajemy do smaku po łyżce chrzanu na porcję - zalewamy wrzącym wywarem. Taka zupa jest pełna aromatu i przywraca do zdrowia

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dziczyznazupa mięsnajeleńdla zdrowiaSztuka Mięsadietetyczne jedzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Gruzińska zupa(potrawka)z mięsa baraniego

Dodane przez: PolskaGotuje

Gruzińska zupa (potrawka)z mięsa baraniego

Eksperyment-wyczytany, podpatrzony,...

flaczki

Dodane przez: Lussy1409

Oszczędne flaczki z mięsa z rosołu

Wczoraj na obiadek miałam rosołek...

Ogórkowa

Dodane przez: moje przepisy

OGÓRKOWA BEZ MIĘSA

Dobry pomysł na jarski obiad.

Rosół z trzech mięs

Dodane przez: Magdalena G

Rosół z trzech mięs

Tradycyjny,domowy smak!

zupa

Dodane przez: Aga72

Szybka szczawiowa bez mięsa

Witajcie serdecznie dziś zaproponuję...

rosół

Dodane przez: Aga72

Rosół z trzech gatunków mięs

Jejku jaka ja szczęśliwa wczoraj...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE