1.Mięso smażymy na oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy
cebule pokrojone w ćwiartki
i 2-3 marchewki pokrojone
w plasterki. Po chwili dodajemy
koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Zalewamy bulionem i dusimy
2 godz. na wolnym ogniu, od
czasu do czasu przewracamy.
2.Gotową wołowinę wyjmujemy,
a sos przecedzamy do miseczki.
Pozostałe marchewki
i groszek gotujemy.
3.Z masła i mąki robimy jasną
zasmażkę i wlewamy do niej
szklankę wywaru z gotowanych
warzyw. Dodajemy mleko. Gotujemy
5 min, doprawiamy do
smaku i mieszamy z posiekaną
natką pietruszki. Dodajemy
ugotowaną marchewkę i groszek
i mieszamy. Mięso podajemy
z marchewką, sosem i kluseczkami
lub ziemniakami.
Komentarze