Sztuka mięsa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dużo różnych przepisów, a wśród nich jest właśnie ten na sztukę mięsa. Jest to danie idealne na eleganckie przyjęcia.

Składniki:

  • ● 1,2 kg chudej wołowiny
    ● 2 cebule
    ● 75 dag marchewki
    ● 2 łyżki oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● 450 g groszku
    ● 1,5 szklanki bulionu
    ● 3 dag masła
    ● 3 dag mąki
    ● 250 ml mleka
    ● pęczek natki pietruszki

Sztuka mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażymy na oleju.
    Pod koniec smażenia dodajemy
    cebule pokrojone w ćwiartki
    i 2-3 marchewki pokrojone
    w plasterki. Po chwili dodajemy
    koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
    Zalewamy bulionem i dusimy
    2 godz. na wolnym ogniu, od
    czasu do czasu przewracamy.
  • 2. Gotową wołowinę wyjmujemy,
    a sos przecedzamy do miseczki.
    Pozostałe marchewki
    i groszek gotujemy.
  • 3. Z masła i mąki robimy jasną
    zasmażkę i wlewamy do niej
    szklankę wywaru z gotowanych
    warzyw. Dodajemy mleko. Gotujemy
    5 min, doprawiamy do
    smaku i mieszamy z posiekaną
    natką pietruszki. Dodajemy
    ugotowaną marchewkę i groszek
    i mieszamy. Mięso podajemy
    z marchewką, sosem i kluseczkami
    lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy